Najbolji & najgori Laptop Brendovi u 2019

Postoji laptop za svaku svrhu i budžet. A dok neki potrošači traže najbolji laptop, bilo da je on za gejming, posao ili 2-u-1 laptop, takođe je u igri i lojalnost brendu. Zato svake godine sastavimo listu top brendova i ocenjujemo ih u nekoliko kategorija, uključujući recenzije, tehničku podršku, vrednost i inovaciju.

Best & Worst Laptop Brands 2019

Nakon dve godine na prvom mestu, Lenovo je smaknut sa trona od našeg pobednika 2019. godine, HP-a. Tokom perioda testiranja, kompanija je zaradila devet nagrada Izbora urednika za vodeće sisteme u industriji, kao što je 13-inčni HP Spectre x360, HP Envy 13t i HP Chromebook x2. Kompanija se nije plašila inovacija, pokrenuvši HP Spectre Folio sa kožnim kućištem.

Dok čestitamo pobedniku, treba držati oko i na Asus-u, koji je zaradio jako drugo mesto. Dell je išao odmah za njim i pozicionirao se na trećem mestu. Sada, bez daljeg čekanja, predstavljamo našu listu najboljih i najgorih laptopova u 2019.

 

1. HP (86/100)

HP je zauzeo No. 1 u našem izveštaju zahvaljujući jakim ocenama u recenzijama, odličnim dizajnom, impresivnim inovacijama i visokokvalitetnom vrednošću i odabirom.

Najbolji HP Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj HP-a

 

2. Asus (83/100)

Postoji izreka “sreća prati hrabre”. Asus je zauzeo drugo mesto ove godine zahvaljujući inovacijama koje uključuju ScreenPad i ErgoLyft hinge. Dizajn Asus laptopova nastavlja da impresionira, a kompanija da nudi širok izbor proizvoda.

Najbolji Asus Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj o Asus-u

 

3. Dell (81/100)

Dell nastavlja da bude jedan od najdoslednijih i najnaprednijih brendova na tržištu, održavajući svoje treće mesto već treću godinu zaredom. Proizvođač računara iz Austina je ostao na vrhu liste sa svojom odličnom linijom laptopova (sa XPS linijom kao predvodnikom), i jednim od najtanjih i najprivlačnijih dizajnova na tržištu.

Najbolji Dell Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj o Dell-u

 

4. Alienware (80/100)

Novajlija na listi najboljih i najgorih brendova, Alienware uleće i zauzima četvrto mesto, odmah iza matične kompanije. Poznat po svojim izvanrednim laptopovima za gejming, Alienware je uveo dosta inovacija, uključujući redizajniran Alienware Command Center softver.

Najbolji Alienware Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj o Alienware-u

 

5. Lenovo (76/100)

Kako su moćni pali… Naš brend sa prvog mesta od prošle godine, pao je na peto mesto zbog nekoliko loših recenzija i slabije tehničke podrške. Iako je ovo bila godina pauze za Lenovo, prodavac je i dalje na gornjoj polovini naše liste zahvaljujući nekim novim inovativnim karakteristikama i velikim izborom laptopova koje ima u zalihama.

Najbolji Lenovo Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj o Lenovo

 

6. Razer (75/100)

Razer je na putu ka gore. Brend je skočio za dva mesta, sa osmog na šesto. Ali rast Razer-a nije rezultat nekog određenog faktora; to je suma koncentrisanog truda da se poboljša za svoje potrošače.

Najbolji Razer Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj o Razer-u

 

7. Acer (75/100)

Nakon jakog četvrtog mesta u 2018. godini, Acer je ove godine pao za nekoliko mesta. Kompanija je uvela neke jake inovacije ulazeći u 2019. (uključujući neverovatno tanki Acer Swift 7), i nastavlja da nudi jedan od najboljih ukupnih izbora, sa osnovnim i gejming mašinama za svaki budžet. Ipak, Acer-ovi laptopovi imaju mešane rezultate u našim recenzijama ove godine, a neki od skorašnjih dizajnova su bili nedovoljni.

Najbolji Acer Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj o Acer-u

 

8. Microsoft (72/100)

Microsoft je pao za nekoliko mesta ove godine uprkos ponudi solidnih linija laptopova i tableta. Kompanija je takođe poboljšača izbor dodavajući budžetni uređaj, Surface Go, u svoje redove.

Najbolji Microsoft Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj o Microsoft-u

 

9. Huawei (70/100)

Iako je Huawei jako započeo 2018. godinu, njegova loša ocena ove godine pokazuje rizike čuda-od-jednog-hita. Volimo 2018 MateBook X Pro zbog svoje vrednosti, performansa i dizajna, ali van toga, ograničeni izbor i frustrirajuća tehnička podrška su doveli do toga da se brend na našoj listi nađe na mestu br. 9 od 12,

Najbolji Huawei Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj o Huawei-u

 

10. Apple (69/100)

Apple nastavlja da pada, zauzimajući mesto br. 10 od 12, nakon što je prošle godine bio mesto br. 7 od 10. Protekla godina je suočila brend sa dosta kritika oko tastature, i dok je isporučila  Retina display MacBook Air koji je većina želela, svi ostali laptopovi su izgledali ponavljano, sa malo stvari sa kojima su mogli da se pohvale.

Najbolji Apple Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj o Apple-u

 

11. MSI (66/100)

MSI nije bio najgori brend u ovoj anketi, ali je kompanija zabeležila nisko predzadnje mesto. To je uglavnom zbog otužne tehničke podrške i odbijanja kompanije da odustane od svojih iscrpljenih dizajnova.

Najbolji MSI Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj o MSI-u

 

12. Samsung (64/100)

Samsung ne samo da se pozicionirao na kraju liste (opet), već je kompanija zabeležila i tri boda manje nego prošle godine, što nije neko iznenađenje. Brend ne ide daleko da uvede inovacije u svoje laptopove i osigura da su visokog kvaliteta, kako zahtevaju potrošači i firme.

Najbolji Samsung Laptopovi | Pogledajte kompletni izveštaj o Samsung-u

 

Kako mi ocenjujemo brendove

Svakom laptop-brendu se dodeljuju poeni na osnovu skale od 100 poena. Poeni se dodeljuju u pet kategorija: Dizajn, Recenzije, Tehnička podrška/Garancija, Inovacija, i Vrednost i izbor. Evo šta svaka od kategorija znači.

Recenzije (40 poena): Najvažniji aspekt svakog brenda je kvalitet njegovih proizvoda. Da bismo odredili rezultat u kategoriji Recenzija, koristili smo ocene koje smo dali njihovim laptopovima. Uzeli smo prosečni rejting laptopova za svaki brend (Laptop Servis ocenjuje na skali od 1 do 5), pretvorili taj prosečni rejting na skalu od 40 poena, i  zatim dodali 0.75 bonus poena za svaku nagradu Izbora urednika.

Dizajn (15 poena): Apsolutno ćemo suditi knjizi po koricama. Iako ni jedna dva notebook-a ne izgledaju isto,  svaki brend ima određeni dizajn koji ga prati kroz linije proizvoda.


Tehnička podrška i garancija (20 poena): Kada kupujete laptop, želite da znate da će proizvođač stajati iza laptop mašine i pomoći vam sa tehničkim problemima. Baziramo rezultat ove kategorije primarno na ocenama našeg godišnjeg Tech Support , u kom idemo inkognito i postavljamo pitanja kompanijama, koristeći njihove telefone, internet i društvene mreže. Ipak, 2 od 20 poena se dodeljuje na osnovu kvaliteta pokrića garancije koju kompanija nudi.

Inovacija (10 poena): Tržište laptopova raste ubrzano i ako stojite mirno, bićete pregaženi. Za kategoriju inovacija, dodeljivali smo poene na osnovu sposobnosti brenda da napreduje na tržištu tako što će uvoditi i razvijati nove tehnologije, i tako što će preuzimati rizike.

Vrednost i izbor (15 poena): Koliko različitih vrsta kupaca dotiče proizvođač i da li proizvodi donose prihode? Za ovu kategoriju, dodeljivali smo poene za veliku ponudu tipova laptopova (budžetni, poslovni, gejming, itd.) i za agresivne cene.