ciscenje prasine i kulera za laptop

Čišćenje laptopa od prašine

Čišćenje laptopa 1

Čišćenje laptopa od prašine je aktivnost koja se dosta zanemaruje, a koja je vrlo važna, čak bi rekli i neophodna kako bi on pravilno i dobro radio.

Naime, prašina je jedan od najvećih neprijatelja vašeg laptopa i ona može da izazove oko 90% kvarova na matičnoj ploči. Zato je vrlo bitno da se čišćenje laptopa od prašine shvati vrlo ozbiljno i da se radi što je moguće temeljitije. Najbolje je ovaj posao poveriti iskusnim stručnjacima i specijalizovanim servisima.

Čišćenje laptopa treba da se radi barem jednom u šest meseci, i tako izbegavate mogućnost da dođe do nekih većih kvarova kao i smanjivanje njegove brzine i drugih performansi.

PREPORUKA :

Čišećenje laptopa od prašine  raditi svakih šest do osam meseci.

Uraditi na svake dve godine zamenu kulera na laptopu.

Cena čišćenja prašine sa zamenom termalne paste i gumica je 950 dinara. Cena je za sve modele laptopova, nezavisno od starosti i modela.

 

Čišćenje laptopa 2

Čišćenje laptopa – koliko često?

Čišćenje laptopa od prašine treba raditi u toku jedne godine minimum 2 puta, a maksimum 3 puta. Redovnim čišćenjem i zamenom termalne paste i termalnih gumica produžavate vek trajajanja vašeg laptopa i sprečavate standardne i svakodnevne kvarove na matičnim pločama, kao što su grafičke kartice i chipsets BGA čipovi. Šta se podrazumeva pod čišćenjem kulera? Otvaranje celog laptopa i čišćenje svih unutrašnjih delova od prašine, rastavljanje rashladnog sistema laptopa i promenu termalne paste i termalnih gumica na rashladnom sistemu, kao i sklapanje laptopa.
Kako da znate kada treba da čistite vaš laptop? Laptop u toku rada počinje da se greje na jednom delu tastature, kuler počinje da proizvodi neke čudne zvuke kao što je krčanje ili zujanje, kuler se čuje jače nego što se čuo prethodnih meseci. To su sve pokazatelji da je vašem laptopu potrebno čišćenje, a ukoliko se iz laptopa čuje krčanje onda je potrebna zamena celog kulera ventilatora.
Kako funkcionišu kuler i hladnjak u laptopu?
Rashladni sistem laptopa funkcioniše na sledeći način: u samom kućištu laptopa kuler treba da ohladi samo dva dela: grafičku karticu i procesor. Procesor i grafička kartica se greju zavisno od opterećenja i ta tempreratura treba da bude između 40 i 60 stepeni. Od procesora i grafičke kartice je bakarnim cevčicama povezano bakarno saće kroz koje struji hladan vazduh i tako hladi bakarne cevčice koje smanjuju temperaturu na grafičkoj kartici i procesoru. U samoj matičnoj ploči su integrisani senzori koji regulišu broj obrtaja kulera zavisno od temperature na procesoru i kako se procesor više greje kuler brže vrti i bolje hladi.

 

Čišćenje laptopa 2

Kvalitet termalne paste koje se koriste prilikom čišćenja laptopa

Kvalitet termalne paste i termalnih gumica koji se koriste prilikom čišćenja laptopa su jedan od najbitnijih faktora koji utiču na hladjenje vašeg laptopa.

Desilo vam se sigurno da posle čišćenja u nekom servisu vaš laptop se opet gasi ili se i dalje pregreva. To je posledica sto su vam u servisu stavili lošu termalnu pastu i loše termalne gumice. Na našem tržištu je teško doći do kvalitetne paste i gumica pa 90% servisa koriste kineske bele paste i kineske gumice koje imaju od 1 do 2 w provodljivost. Fabričke gumice i pasta koja stiže sa laptopom ima od 6 do 11 w provodljivost pa je to nekoliko puta bolje od kineskih gumica i paste.

Mi koristimo najbolju termalnu pastu i termalne gumice na svetu. Radi se o firmi Prolima-tech PK-3 koja na testovima provodljivosti ima oko 11W sto je nekoliko puta bolje od originalne fabričke paste i fabričkih gumica u laptopu. Takodje mi ne naplaćujemo naš rad prilikom čišćenja već samo cenu paste i gumica Prolima-tech koje koštaju za jedno čišćenje 950din.

Vodite računa kome poveravate vaš laptop i šta koriste od materijala za čišćenje.

 

 

Čišćenje laptopa 2

0. Primer fabričke paste i fabričkih gumica

Šta treba da se zna kada se čisti laptop od prašine i menjaju se termalna pasta i termalne gumice.

Ovde je naveden primer gde se vide na matičnoj ploči procesor i grafička kartica tj. grafički – čip.

Na procesoru se uvek stavlja termalna pasta provodljivosti od min 11 W / mK pa do max 28 W / mK.

Na grafičkoj kartici – grafičkom čipu se nekada stavlja pasta ali u većini slučajeva ide termalna gumica, provodljivost fabričke termalne gumice treba da bude za 2 do 4 W / mK veća od provodljivosti paste na procesoru pa je ona prosečno 14 W / mK.

Gumice žućkaste boje koje se vide na slici 4 komada su gumice koje hlade memorijske čipove od grafičke kartice pa one moraju da budu 50% min slabije od termalne gumuce na grafičkom čipu i njihova vrednost se kreče oko 6 W / mK. Takodje te gumice imaju drugačija svojstva materijala u sebi tj materijal koji odvodi toploti u jednom samo smeru. ( odvodi toplotu samo u smeru od memorijskog čipa prema hladnjaku a u supritnom smeru blokira toplotu koja može da dodje od pregrejanoh hladnjaka ) .

Ugradnjom termalne paste i termalnih gumica lošeg kvaliteta i slabije provodljivosti od propisanih vaš laptop će se pregrevati i to pregrevanje će izazvati verovatno kvar na grafičkoj kartici. Takodje skidanjem starih fabričkih i ugradnjim pogrešnih gumica takodje će doci do pregrevanja i kvara na laptopu. Takodje napominjemo da je tu fabrički gumicu i pastu odredio neki straučnjak u firmi koja je proizvela taj laptop na osnovu pregrevanja grafičkog čipa i procesora a ne nekom odokativnom metodom, pa se na svim laptopovima nalaze gumice različite provodljivosti i treba prema njima vratiti nove gumice i novu termalnu pastu.

 

Čišćenje laptopa 3

1. Primer loše paste i loših gumica

Ovde je naveden primer laptopa kome se od trenutka čišćenja pokvarila grafička kartica. Razlog kvara je taj što su u lošem servisu ugradili kinesku belu pastu od 0.06W provodljivosti i kinesku gumicu loše provodljivosti a duplo deblju od propisane fabričke. Laptop se posle ovakvog čišćenja još vise grejao i došlo je do kvara na grafičkoj kartici.

Za mnoge neupućene koji misle da je svako čišćenje laptopa isto ovo je primer koji dokazuje neporfesionalnost mnogih servisa koji se reklamiraju. Treba obratiti pažnju na to šta vam u servisu stavljaju jer ovakva pasta i ovakve gumice samo izazivaju kvarove koje je posle teško dokazati. A serviseri koji ovo ugradjuju su ubedjeni da su dobar posao uradili.

Elektronika je nešto  što se uči godinama i to ne može svako da radi. Takodje moraju da se poštuju sva uputstva proizvodjača i da se nauči šta znače termini i oznake na svakoj bočici koju kupite za elektroniku. Nije poenta kupiti bilo šta i to ugraditi.

 

Čišćenje laptopa 2

2. Primer loše paste i loših gumica

Primer gde je neovlašćen servis perfektno očistio hladnjak i stavio nove gumice i novu termalnu pastu. Ali termalne gumice koje se vide na slikama i termalna pasta imaju od 1.2w do 2.4w provodljivost a fabričke gumice imaju 11.2w a fabricka pasta 12.2w provodljivost, pa je ovo nekoliko puta lošija provodljivost  termalne gumice i termalne paste od fabričke.

Čišćenje u servisima u koje nemate poverenje i ukoliko ne mogu da vam pokažu koju pastu i koje gumice koriste ne treba da radite, jer ukoliko skinete fabričke gumice i pastu a stavite nove gumice lošeg kvaliteta i pastu to će uticati na pregrevanje vašeg laptopa. Ukoliko niste sigurni da servis ima kvalitetnu pastu fabričku na stanju i kvalitetne gumice nas savet je da zamenite ceo hladnjak sa ventilatorom jer na nov original hladnjak stiže fabrička pasta i fabričke gumice.

Bela pasta koja se kupuje kod naših domacih prodavaca je izuzetno lošeg kvaliteta i ona se ne koristi za laptopove vec za provodljivost na nekim drugim elektronskim sklopovima kao što su fetovi sa hladnjakom i dr slični elementi koji ne zahtevaju dobro hladjenje već samo kontakt sa aluminijumskim hladnjakom.

Vodite računa kome poveravate vaš laptop i šta koriste od materijala za čišćenje.

 

 • zanima me cena čišćenja od prašine i zamena kulera, koristi se više od 5 godina i do sada nije čišće. U pitanju je HP 355 G2 J4U22ES serijski broj uređaja: 5CG4510X6Q

 • Postovani,

  Imam HP Pavilion dv7 i interesuje me informativna cena za:
  – ciscenje laptopa od prasine
  – ugradnju SSD diska, konkretno kupujemprodajem sajt NA-STANJU-Samsung-850-EVO-250GB-46049045-oglas.htm

  Ukoliko prodajete i hardver molim vas i za ponudu sa istim diskom i pratecim elementima (adapter, kabl i sl) ukoliko je neophodno).

  Hvala

 • Za koliko moze da se uradi ciscenje laptopa- da li mogu da ga ostavim kod vas i dodjem po nega koji sat kasnije? Hvala