bga cipovi

Servis BGA čipova

LAPTOP SERVIS RADI ISKLJUČIVO ZAMENU BGA-ČIPA.

GARANCIJA NA ZAMENU JE: 365 dana.

Zamena i servis BGA čipova predstavlja jedan od napreciznijih i najzahtevnijih popravki koje se vrše na matičnim pločama.

Ukoliko imate takav problem na laptopu, pozovite isključivo i samo proverene ozbiljne servise za vaš laptop. Servis koji vam nudi nižu cenu i garanciju od 3 do 6 meseci ne poseduje skupu opremu za zamenu čipa, već samo radi kuglanje vašeg postojećeg čipa, što nije dugotrajno, a još podleže velikom riziku da posle kuglanja možda ne može da se uradi zamena novog čipa, jer se ploča iskrivi od prevelikog zagrevanja prilikom kuglanja čipa.

 

BGA zamena – rebbaling:

Servis BGA čipova se deli na 2 načina popravke:

1. Zamena BGA čipa

ZAMENA BGA čipa profesionalnom industrijskom mašinom za skidanje čipova i vraćanje novih. Ovaj metod je najsigurniji i to rade samo profesionalni veći servisi.

Laptop Servis praktikuje isključivo ovakav metod zamene čipova sa mašinom ERSA IR650A + Plejser za proveru ispravnosti čipa i na takvu popravku dajemo 365 dana.

 

2. BGA Reballing / Kuglanje čipova

BGA REBBALING čipa. E, to je nešto što Laptop Servis NE RADI !!! Zašto? Čip koji je radio više od dve godIne je dostizao toliku temperaturu da je istopio kuglice koje se nalaze ispod njega.

Sama temperatura čipa posle dve godine, kada se upali laptop, je oko 50 do 60 stepeni, dok kod novog čipa je to od 40 do 50 stepeni. Taj čip, šta god da mu se radi i kako god da ga mašina ili čovek nakugla on je star i u lošem stanju.

Kuglice nove koje se stavljaju nisu ni približno fabričkim kuglicama, pa se tope na 30% manjoj temperaturi za razliku od fabričkih. Tako se taj savršeno nakuglan čip pokvari posle 2 meseca ili maximum 4 meseca rada.

Razni servisi i daju garanciju 3 meseca.

Stoga mi ne kuglamo čipove već samo menjamo ISKLJUČIVO NOVE i samim tim je i garancija na takav čip 1 godinu.

 

SVE O BGA ČIPOVIMA – članak preuzet sa laptopservis.rs

Ventilator hladi mrežicu koja se nalazi na jednom kraju bakarnog dela.

Cevčice koje vode od jednog kraja bakarnog dela do drugog služe da prenesu hladnoću koju ventilator pravi na mrežici bakarnog dela sve do čipova koji se greju.
Najveći proizvođači toplote u laptopu su procesor i grafička kartica, pa njima treba dovesti najviše hladnog vazduha preko bakarnog dela kako bi se ohladili.
Bakarne cevčice su obično šuplje cevčice koje su kod kvalitetnih kulera punjene gelom na bazi freona ili su samo šuplje i iz njih je izvučen vazduh zbog bolje provodnosti.
Napomena: Kuleri koji imaju cevčice koje su punjene gelom se troše i na svake 2 godine treba zameniti nov kuler, jer gel i freon od pregrevanja isparavaju iz cevčica.

Najveći problem kod laptopova, zbog sve manjih dimenzija je kvalitetno, a malo hlađenje.
Najgori i najveći UBICA laptopova u 90% slučajeva je temperatura.

Grafički čip kao i drugi čipovi koji se nalaze ispod bakarnog dela kulera su takozvani BGA-čipovi koji leže na sitnim bakarnim kuglicama od oko 0.5mm kojih ima u zavisnosti od veličine čipa, od 50 pa do 300 zalemljenih na matičnoj ploči.
Maksimalna temperatura koju sme da dostigne grafički ili drugi čip je oko 110 stepeni celziusa.
Kuler, kada je nov i kada na njemu nema prašine, u normalnom radu laptopa, hladi sve čipove od 30 do 60 stepeni.
U ekstremnom korišćenju laptopa kuler hladi čipove od 50 do 80 stepeni.

Prvi simptomi sa neispravnim hlađenjem:
Ukoliko temperatura prelazi 80 – 90 i više stepeni, to je pokazatelj da sa hlađenjem laptopa nešto nije kako treba.
Drugi simptomi:
Laptop radi jedno izvesno vreme na 70 – 80 stepeni u normalnom radu i počinje da se gasi kao da ste napajanje isključili iz njega. Vi laptop opet upalite, on radi pola sata – sat i opet se ugasi. Kako vreme ide i vreme gašenja laptopa je sve kraće i učestalije.

Kada vam se desi ovako nešto, odmah laptop odneti u servis na čišćenje i eventualnu zamenu kulera.
Treći simptom je:
Laptop radi, pregreva se i jako je vruć kod tastature i tamo gde je kuler, ali se ne gasi, jer su čipovi kvalitetniji i trpe veće temperature.

Ukoliko takav laptop ne odnesete na servis, jednog dana upalićete laptop i na njemu će sve lampice sijati, ali sliku na monitoru nećete imati. Ovakav kvar se dešava u 80% slučajeva.
Mogu da se dese i drugi problemi. Sliku nemate, lampice svetle i pišti nekoliko puta – 5% slučajeva.
Laptop se upali, ali se posle 3 ili više sekundi ugasi – 3% slučajeva.
Laptop se pali i gasi sam, ali sliku nema pa morate da izvadite bateriju – 2% slučajeva.
Laptop svetli, samo jedna lampica ili nijedna i ne pali se, MRTAV – 10% slučajeva.

Ukoliko hoćete da imate stabilan i pouzdan laptop, Laptop Servis Experti Vam savetuju da svakih 6 meseci očistite kuler od prašine i zamenite pastu i gumice na njima, a svake 2 godine da zamenite kompletan sistem hlađenja.
Ovim se produžava vek trajanja laptopa duplo i posledica da se dese neki od gore navedenih kvarova.

Gore navedeni kvarovi su 3 puta skuplji od kompletnog sistema hlađenja.
Kvalitetan servis grafičkih čipova i drugih BGA čipova zahteva veliko znanje i profesionalnost, a pre svega skupu opremu od 5000€, pa do 20000€ koju samo 2 ili 3 servisa poseduje u Srbiji.
Postoje alternativna kratkotrajna rešenja za takve kvarove koja su loša i sa njima dolazi do uništavanja matične ploče kao i samog čipa.
O tome u temi: Servis BGA čipova.

Servis BGA čipova (grafičkih i drugih)

Servis BGA čipova moramo podeliti na 3 teme:

1. Servis BGA čipova brenerom – duvaljkom na topli vazduh,
2. Servis BGA čipa profesionalnom mašinom,
3. Zamena BGA čipova.

 1. Kao što rekosmo u prethodnoj temi, za servis BGA čipova je potrebno dosta skupog alata kao i dosta skupe 3 mašine za kvalitetan servis (o tome u temi 2. Servis BGA čipa profesionalnom mašinom).
  U Srbiji se zadnjih godina otvorilo dosta servisa laptopova i svi se isto zovu. Ko god da je ranije popravljao računare, sada servisira laptopove i sve što mu stigne pod ruku.
  Postoji jako malo servisa laptopova koji znaju šta rade i umeju. U takvim servisima rade ljudi koji se godinama bave laptop i mikro elektronikom i za njih možemo reći da su pravi servisi za laptopove, matične i druge ploče.
  Odstupismo od teme.
  Problematika BGA čipa je sledeća:
  BGA čip, npr. grafički čip, radi 2 godine u laptopu koji se nije čistio nikada i zadnjih godinu dana taj čip se pregreva preko 80 stepeni.
  Kuglice kalajne koje se nalaze ispod čipa u sebi sadrže razne hemikalije za čistinu, sjaj, lakše i lepše topljenje i vezivanje kalaja ili olova.
  Posle dve ili više godina od kontinualnog pregrevanja čipa te kuglice počinju da oksidiraju i da gube na kvalitetu ispod samog čipa. Sve dok jednog dana od oksida koji nagriza te kuglice ne izgube kontakt ispod samog čipa i laptop prestaje u tom trenutku da radi. Pali se, ali nema slike i svi ostali problemi koje smo naveli.
  Šta u tom trenutku uraditi:
  Skinemo matičnu ploču, vidimo veliku prašinu na kuleru i pretpostavimo da je grafička kartica crkla.
  Skinemo sve plastične delove sa ploče i folije i takvu matičnu ploču stavimo u RERNU OD ŠPORETA. Da, baš to. Uključimo rernu na 250 stepeni i matičnu ploču pečemo jedno 20 minuta.
  Izvadimo matičnu ploču, ohladimo je i vratimo u laptop. Uključimo laptop i on radi kao da na njemu nije bilo kvara. Savršeno radi.
  Koristite takav laptop 15 dana, možda i više. Nakon par meseci opet isti kvar.
  Šta dalje: opet u rernu i pečete 20 minuta, vratite ploču, laptop ne radi.
  Stavite u rernu i pečete opet 30 minuta. Vratite u laptop i opet radi sve savršeno.
  Prođe 2 dana laptop se ugasi. I vi opet isti postupak ponavljate, ali treći put neće da proradi nikako.

E to radi većina servisera u Beogradu, ali na malo lepši način.
Kako to sad?
Postoje uređaji koji se mogu kupiti od 2000 dinara do 10000 dinara i zovu se breneri, a postoje i duvaljke koje koštaju 6000 dinara ili 10000 dinara.
Slika: brenera, slika: duvaljke

Duvaljka služi za skidalje smd komponenti sa matičnih ploča koje imaju po 4 i više nožica, pa ih nije lako skinuti lemilicom, a postoje i drugi alati kao što su električne pumpice koje su dosta skupe i servisi kupuju za takve stvari duvaljku.
slika pumpice električne.

Duvaljka izbacuje vreo vazduh od 200 do 400 stepeni. Kada imate jednu matičnu ploču koja ima problem sa grafičkim čipom ili nekim BGA čipom serviseri jednostavno zagreju vaš isti čip na 250 ili 300 stepeni, jedno pola minuta i ispod njega stave neki fluks ili pastu za lemljenje i taj čip proradi isto kao u rerni samo na kulturan način.

Vi platite takav servis od 4000 dinara do 6000 dinara i nije skupo, jer ste rešili problem u tom trenutku. Dobili ste garanciju u trajanju od 3 meseca, od servisa i svi zadovoljni. I vi i servis.
Ali, prođe 2 ili 3 meseca i opet isti kvar.
Vi opet u servis. Servis opet isto stavi malo paste, preduva čip i sve radi.
Vi preuzmete laptop, opet srećni, jer radi sve kako treba.
Međutim, sutradan ili posle mesec dana opet isti kvar.
Vi ljuti opet u servis, servis opet preduva čip, ali laptop ne radi, pa onda gleda ploču i zagleda jedno vreme i na kraju preduva sve čipove na ploči.
Opet ništa, laptop ne radi. Od silnog preduvavanja čipovi više nisu zeleni nego kafeni.
Servis vas zove i saopštava vam da je neki drugi kvar u pitanju (Čipset ploča u kratkom spoju i 1001 razlog i da tu nema više pomoći).
Da nema više pomoći toj ploči, to su jedino u pravu. Dalje je sve između servisa i vas šta ćete uraditi sa vašim laptopom.

Šta se desi kod preduvavanja? Kuglice sadrže određene hemikalije i kao što smo rekli zagrevanjem gube na kvalitetu i zbog toga se laptop posle 2 ili 3 puta preduvavanja kvari.
Ali, to nije jedini problem. Čip trpi sa spoljašnje strane temperaturu od 110 stepeni koja mu ne smeta i kada mu vi duvaljkom dovedete 250 stepeni direktno na njega kako bi rastopili kuglice ispo, koje su oksidirale i nemaju spoj, on promeni boju. To znači da ga servis prvim preduvavanjem ošteti 50%.
Drugim preduvavanjem obično ga greje više da bi proradio i dolazi do krivljenja matične ploče tako da on brže crkava, a treći put je već ugljenisan čip i ploča oštećena do te mere da više nema spasa.

Prvi put kada je izgoreo čip i vi laptop odnesete u servis, serviser treba da uradi sledeće:

 • Da proveri čip na specijalnoj endoskopskoj sondi i vidi stanje kuglica.

masina za proveru cipova laptop servis

 • Da izmeri čip instrumentima i vidi da li je ispravan ili nije (ovo merenje samo vrhunski elektroničari, sa dosta iskustva, mogu da urade, jer su grafički i drugi BGA čipovi elektronski najsloženiji na matičnoj ploči).
  Slika osciloskopa i unimera.
 • Da skine čip mašinom za skidanje čipova.
  ersa-servis
 • Kada skine čip mora da očisti sve kuglice koje se nalaze na njemu (koje su radile i pregrevale se i oksidirale) do savršenstva, mašinom za usisavanje kalaja.
  laptop servis ersa
 • Takođe, da očisti do savršenstva deo na matičnoj ploči gde stoji čip (samo da se vide bakarne stopice) mašinom i raznim skupim hemikalijama.

Kada se taj proces završi treba uzeti specijalne alate napravljene za čipove i sita za kuglanje čipa koji je skinut. Svaki čip je različit jedan od drugog, pa da bi se pokrili svi modeli laptopova treba imati preko 900 kvalitetnih sita.

Treba imati kvalitetne kuglice koje se tope na 230 stepeni (kod nas nemaju da se nabave takve kuglice, one koje se mogu nabaviti i koje su najkvalitetnije se tope na 170 stepeni) od 0.02mm, pa do 0.07mm, jer svaki čip ima određenu veličinu kuglica koje koristi. Nakuglati takav očišćen čip i staviti u specijalni uređaj gde će se te kuglice stopiti na nekoj temperaturi, da se uhvate na bakarne stopice na čipu jedno 30%.
Kad se čip zapeče skida se sito i proverava se veličina svake kuglice na endoskopskoj sondi. Ukoliko su sve kuglice iste, čip se stavlja na mašinu i vraća na matičnu ploču. Ukoliko nisu sve kuglice iste ponavlja se postupak kuglanja čipa. Sve se čisti i sve kuglice treba da budu nove.

Ukoliko postupak prođe kako treba, čip se zalepi po ivicama tečnom plastikom, kako se ne bi pomerao i takav čip je urađen i nakuglan isto kao u fabrici. Na takav čip se sme dati garancija 6 meseci i radiće bez problema, zavisno samo od kvaliteta kuglica (da li se tope na 170 stepeni ili na 200 stepeni, jer bolje nemaju da se kupe).

Zaključak: vrhunska oprema, majstor profesionalac, čip radi, ali taj čip je prethodno radio 2 ili više godina i od njega se ne može očekivati mnogo.. Retki su slučajevi kada takav čip radi više od godinu dana.

E, sad, treba se zapitati zašto ovako malo teksta za zamenu čipa, a koliko je to posla.
Da li ovoliki posao servisi naplaćuju 3000 dinara?

Što znači da ovo može da uradi samo 3 servisa u Srbiji i šire, a ako urade, naplatiće takav rad od oko 10000 din.

Da li se to isplati raditi? Platite mašine 15000eur i ceo dan kuglate 1 čip, a platite 10000 popravku i dobijete garanciju od 6 meseci.

E, pa, ukoliko vam servisi naplate manje od 50€ za servis grafičkog čipa ne računajte da će to da radi, jer je preduvan čip. Ozbiljan servis, koji ima ovakvu aparaturu, neće se baviti kuglanjem i starim čipovima, već će na stanju imati jos 5000€ u čipovima i zameniti vam novi čip za 1 radni sat i naplatiti vam 80% uslugu zamene, a 20% čip, jer je cena čipova toliko mala da se ne isplati kuglati i gubiti vreme sa polovnim čipovima.
Još nešto: U Srbiji svašta može, pa su tako i naše tržište preplavile mašine za skidanje čipova koje se kupuju za 500€ ili 800€ i takve mašine mogu da urade neki deo posla, ali ne kvalitetno i precizno kao profesionalne i cena kuglanja na njima, u servisima koji ih poseduju, se kreće od 6000 do 9000, isto kao i na profesionalnim mašinama.

Zato je najbolje rešenje zamena novog BGA čipa fabrički nakuglanog.
Nastavak u sledećoj temi 3.: Zamena BGA čipova.

 

3. Zamena BGA čipova.

Zamena BGA čipa je vrlo prosta.
Za kvalitetnu zamenu potrebna je profesionalna mašina kao što je ersa ir650 ir650a i kvalitetna pasta.
Treba dijagnostikovati i naći koji čip ne radi. Skinuti ga pomoću mašine i usisati mašinom sa matične ploče višak kalaja.

Staviti novi čip nakuglan i proveriti kuglice na endoskopskoj sondi, jer i fabrika greši pa 1 od 1000 čipova bude fabrički neispravan.
Staviti čip na ploču i očistiti kuler na matičnoj ploči (ako je istrošen, zameniti ga).

Na takav servis može se dati garancija od godinu dana i ukoliko se kupac bude pridržavao da redovno čisti laptop (od 6 meseci do 1 godine bar jednom) taj čip će raditi bez greške godinama. Osim ukoliko ne dođe do nekog strujnog udara na matičnoj ploči ili nekog drugog kvara.

Ova tema je završetak prethodne teme. Jedino što je ostalo nerazjašnjeno jeste kako prepoznati kvalitetan i pouzdan servis.

E, pa, to je teško, jer ima više od 80 registrovanih laptop servisa samo u Beogradu i još toliko koji nisu registrovani.

Dobrom servisu nije bitna lokacija gde se nalazi.
Kada uđete u dobar servis videćete dosta opreme za popravku.
Pre nego što im ostavite laptop raspitajte se kod komšija koliko ti servisi postoje na tom mestu.
(Na svakom sajtu koji se bavi laptopovima piše da imaju po 10 godina radnog iskustva i više, ali internet trpi sve). Pitajte komšije koliko su na toj adresi.

Mi smo preuzeli jednu veliku kompjutersku firmu 2000. godine, a od 2004. godine smo počeli da se bavimo servisom laptopova i od tada se tako i zovemo : www.laptopservis.rs

U to vreme je postojalo 20 firmi koje su se bavile računarima, ali od tih 20 opstalo je jako malo i to su:
Micros,
Zde Elektronik ili sada Alfa računari,
Laptop Servis, Laptop Shop ili Micronix,
Pc Klinika,
Pc Diskont (bave se samo računarima),
Saša & Stefan,
Sve za Laptop Portable System.
Možda postoji još 1 servis koji sam preskočio, ali ne više.

Sve ostalo su nove nade servisera koji pokušavaju da se probiju na ovo tržište.

Nadam se da ovo neće nekog uvrediti, ali mi sarađujemo od prvog dana sa ovim servisima i nismo širili druga poznanstva, pa možda nismo informisani dobro. A i nećemo ih širiti, jer se poverenje gradi godinama, a danas je to jako teško.