Izveštaj brenda Huawei: 2019

Iako je Huawei dobro započeo 2018. godinu, njegova niska pozicija u ovogodišnjoj rang-listi pokazuje opasnosti prolaznog hita. Volimo 2018 MateBook X Pro zbog njegove vrednosti, performansa i dizajna, ali sem toga, ograničeni izbor i frustrirajuća tehnička podrška doveli su brend na 10. mesto od 12.

LTP_lede_HUAWEIHuawei je čak 4 boda ispod Apple-a, kompanije koju je imitirala na početku.

Glavne prednosti Huawei-ja

  • Napravljen bolji MacBook Pro: Dok mnogi čekaju da Apple popravi svoj Butterfly prekidač, Huawei je izbacio MateBook X Pro, na kojem volimo da kuckamo.
  • GPU za sve: Huawei ne primorava nikoga da se osloni na slabije, integrisane grafičke čipove, obezbeđujući snagu diskretnih GPU-ova.

Glavne mane Huawei-ja

  • Nedostatak dubine i vrednosti: Tri laptopa su jedva jedna linija, a najjeftinija mašina je i dalje iznad 440€.
  • Napad klonova: Huawei-jevim dizajnerskim veštinama treba određeni identitet i čini se previše očiglednim da su pod uticajem Apple-a.
  • Tehnička podrška koja ne pomaže: Telefonski agenti pružili su nedosledno pouzdana rešenja, otkrivajući nedostatak znanja o vlastitim stvarima.

 

Najbolje ocenjeni Huawei laptopovi
  • Najbolja alternativa za MacBook: Huawei MateBook X Pro
  • Najbolja grafika ispod 600€: Huawei MateBook D

LTP_BWB_19-indiv_HUAWEI

 

Recenzije (31/40)

Huawei je relativno nov na američkom tržištu, ali kineska kompanija već talasa tržište. Dva od tri Huawei laptopa koje smo pregledali, osvojili su 4 zvezdice ili više, a MateBook X Pro je dobio nagradu Izbora urednika i našao se na nekoliko stranica o najboljim laptopovima. Huawei je ove godine napravio samo jedan propust koji je doveo do prosečnog rejtinga od 3.8 zvezdica.

matebook-pro-touch

Vrhunac Huawei-jevog ograničenog izbora laptopova je MateBook X Pro, kome smo dali 4,5-zvezdicu za svoj divan displej, brze performanse i tanko kućište. Iznenadili smo se i odličnom vrednošću laptopa, mada je teško doći do jednog. Što se tiče vrednosti, Huawei MateBook D nudi solidne performanse i aluminijumsko kućište za manje od 530€.

 

Dizajn (10/15)

Huawei se pokazao prilično imitativnim, idući punim gasom u kopiranju Apple-a. Sistemi od aluminijuma čak koriste istu boju kao i kompanija iz Kupertina. To je pametna odluka kompanije, jer su MacBook-ovi jako popularni. Ali, iskreno, bez obzira na to koliko lepo izgledaju MateBook X Pro, MateBook D i MateBook 13, stvar kloniranja prilično zastareva.

huawei-matebook-x-proNaravno, postoje neke razlike, jer i Pro X i 13 imaju manje okvire i bolje tastature od laptopova koje pokušavaju da oponašaju. Ali, nadamo se da će Huawei u toku napredovanja razviti svoj sopstveni dizajnerski jezik.

 

Podrška i garancija (13/20)

Huawei-jevi agenti za podršku telefonom su možda brzi, ali naše tajno izveštavanje je otkrilo da su netačni predlozi ili rešenja česta pojava. Takođe smo pronašli mešoviti kvalitet online, sa agentima podrške preko Facebook-a i email-a koji daju i tačne i netačne odgovore, a treba im određeno vreme da to i urade.

Huawei obezbeđuje VIP servisni paket onima koji kupuju odabrane MateBook-ove, paket koji uključuje ekspresnu dostavu preko noći i besplatnu zamenu za oštećeni ekran (za prvi mesec). Bilo kakve izmene u unutrašnjosti uređaja poništavaju garanciju.

 

Inovacija (6/10)

Kao novajlija u kategoriji laptopova, Huawei je predstavio nekoliko značajnih inovacija. Među njima je i Matebook X Pro, koji je bio jedan od prvih ultratankih notebook računara sa dedicated GPU-om. Sistem takođe koristi Huawei-jev sistem hlađenja Shark Fin 2.0, tako da možete uživati u performansama bez zagrevanja.

Drugi istaknuti proizvodi uključuju softver Huawei Share 3.0, koji olakšava prenos datoteka između vašeg Android telefona i laptopa kompanije.

 

Vrednost i izbor (10/15)

Sa Huawei-jevim ograničenim izborom laptopova, kompanija se fokusira na izradu proizvoda koji podsećaju na MacBook, a koji se prodaju za manje novca od Apple uređaja.

Po ceni od 550€, 14-inčni MateBook D (AMD) je otkriće, nudeći premium kvalitete kao što su odlični grafički performans, dobra tastatura i dugi vek trajanja baterije, a sve to upakovano u aluminijsko kućište. Bili smo manje impresionirani sa MateBook 13 (početna cena 790€), zbog kratkog trajanja baterije, ali on ipak ima brz Core i7 procesor i živopisan, 2560 x 1440 displej. Međutim, praktično smo se zaljubili u MateBook X Pro (početna od 900€), jer ima sve što nam se svidelo kod 13-inčne mašine, ali sa većom rezolucijom (3000 x 2000) i dužim trajanjem baterije.

 

JOŠ: Najbolji Huawei laptopovi

Huawei se fokusirao da učini svoje proizvode relativno dostupnijim, što je odlično, ali voleli bismo da vidimo laptop ispod 450€ ili čak pojačanu alternativu za radnu stanicu.

LTP_BWB_2019-main-scorecard