Izveštaj brenda Alienware: 2019

Kao novajlija u kategoriji najboljih i najgorih brendova, Alienware se zaustavlja na četvrtom mestu, samo jedan bod iza svoje matične kompanije. Poznat po svojim izuzetnim laptop računarima, Alienware je doneo brojne inovacije, uključujući i redizajnirani Alienware Command Center softver.

Takođe je predstavio i Alienware Area-51m, prvi potpuno nadogradivi gejming laptop na svetu (uključujući CPU i GPU). Laptop obeležava novu eru u istoriji kompanije uvođenjem novog dizajna Legend, koji je moderan, ali i funkcionalan. A kada je u pitanju izbor, Alienware ima dosta opcija za prilagođavanje. Međutim, još uvek čekamo da kompanija dosledno pogodi to tržište ispod 900€ za gejmere na budžetu.

Glavne prednosti Alienware-a

  • Funkcionalni, inovativni dizajn:Alienware-ov Legend dizajn ne samo da je izvanredan, takođe je i fukncionalan, i dozvoljava klijentima da pristupe i zamene sve, od memorije do procesora.
  • Mnogo prilagođavanja: Alienware nikada nije bio brend koji se plaši posvećivanja svakom aspektu. Od boje do komponenata, potrošači mogu izgraditi svoj sistem iz snova. Kompanija je nedavno dodala 4K OLED displeje na nekoliko svojih laptop računara.

Glavne slabosti Alienware-a

  • Bez opcije od ispod 900€: Iako Alienware nudi impresivnu količinu konfiguracija, retko ćete videti jedan od njegovih sistema za manje od 900€.

Najbolje ocenjeni Alienware laptopovi

  • Sveukupno najbolji: Alienware Area-51m
  • Najbolji gejming: Alienware m15
  • Najisplativiji: Alienware 17 R5

 

Recenzije (34/40)

Alienware je apsolutno pokidao ove godine, dosledno izbacujući odlične gejming laptopove. Da, podružnica Dell-a prodaje samo nekoliko modela, ali od pet kojih smo pregledali, tri su bili Izbori urednika i nijedan nije dobio manje od 4 zvezdice. Sa ovim ocenama, Alienware je postigao najviši prosečan rejting laptopa od bilo koje marke, sa 4.1 zvezdicom.

Iako preporučujemo svaki od Alienware laptop računara koje smo pregledali ove godine, nesumnjivo se ističe Area-51m. 17,3-inčni behemot, nadogradivi Area-51m je prepun najmoćnijih komponenti, uključujući Core i9 CPU i GTX 2080 GPU. Elegantniji m15 je opcija koja je jeftinija i nudi slične performanse kao i dugi vek trajanja baterije (za gejming laptop) i briljantan displej.

Dizajn (12/15)

Svemirski brod je evoluirao. Sa Alienware Area-51m, kompanija pravi odlučujući potez koristeći novi dizajnerski jezik Legend. Kao što se vidi na Area-51m, Alienware ide za elegantnijim izgledom, zaobljenim ivicama, smelim obrascem saća i kućištem od legure magnezijuma, kao i nestvarnim bojama koje se nazivaju Dark Side of the Moon i Lunar Light. Alienware se povukao kod količine prilagodljivih LED dioda, ali je i dalje tu sa svojim zavodljivim sjajem. Ali, nova estetika je jednako lepa i funkcionalna jer je jedini laptop na svetu koji se može nadograditi – i, da, to uključuje CPU i GPU.

Alienware, međutim, još nije gotov sa svojim Epic dizajnerskim jezikom. Naprotiv, kompanija je napravila mnoge izmene u estetici zvezdanog ratnog broda. Kompanija je izbacila laptopove m15 i m17, najtanje i najlakše Alienware laptopove u odgovarajućem rasponu veličina. M15 je takođe prvi Alienware sistem koji uključuje veoma popularan uski dizajn ivica oko ekrana, koji omogućava više pregleda na displeju. A Nebula Red m17 je naš omiljeni crveni laptop ove godine. Ali, iako je Alienware smanjio nepotrebni višak, još uvek nije bilo dovoljno da se podudara sa konkurentskim sistemima.

Inovacija (9/10)

Gejming laptop koji je zaista pokupio svu pažnju u prošloj godini je Alienware Area 51m, prvi laptop koji nudi nadogradivi CPU i GPU, zajedno sa zapanjujućim potpuno novim dizajnom i sistemom hlađenja.

Alienware je isporučio i najtanje i najlakše 15-inčne i 17-inčne notebook računare ikada i svoj prvi 15-inčni OLED gejming laptop. Na softverskom frontu, Alienware Command Center omogućava GPU overclocking sa ažuriranim interfejsom, kao i automatskim podešavanjem profila u igricama.

Podrška i garancija (16/20)

Naša tajna istraga tehničke podrške je pokazala da će klijenti kompanije Alienware naći najbolju pomoć na platformama društvenih mreža, gde su poznati agenti kompanije pravovremeno pružili odgovore. Kada bi samo telefonski agenti kompanije bili nešto precizniji i fokusiraniji na pružanje odgovora nego na  skakanje na naš sistem da završe sve umesto nas, sveukupno iskustvo bi bilo bolje.

Garancije za Alienware laptop računare mogu biti produžene do pet godina. Kompanija vam omogućava da nadogradite memoriju i skladištenje bez poništenja garancije, i pruža mogućnost da potrošite nešto više da biste dodali zaštitu od slučajnog oštećenja.

Vrednost i izbor (9/15)

Kao što možete zamisliti, Alienware nema veoma veliki izbor laptopova, a i oni nisu baš jeftini. Međutim, svaki od njih je izuzetan dodatak liniji kompanije. Najpristupačnija mašina koju nudi ova kompanija je Alienware m15, koji počinje sa 1,050€ i dolazi sa Core i5 procesorom, GTKS 1660 Ti i 8GB RAM-a. Ta cena je prilično visoka za te komponente, čak i ako dobijete elegantan dizajn, živopisan prikaz i relativno dugo trajanje baterije.

Alienware m17 (1,100€ početna) i Alienware 17 R5 (1,100 početna) otpisuju Nvidia Max-Q za GPU-ove veličine i nude mainstream cene. U međuvremenu, Alienware 15 R4 i Area-51m mogu postati apsurdno skupi. Iako je Area-51m najmoćniji od ovih mašina, on počinje od 1,700€, dok Alienware 15 R4 počinje od 1,280€.

JOŠ: Najbolji Alienware laptopovi

U zavisnosti od konfiguracije, Area-51m može da dostigne i do 4500€ i dolazi sa overclocking 9. generacijom Core i9 desktop CPU, punom RTX 2080 GPU i 64GB RAM-a. Alienware 15 R4 dostiže i do 4,200€ i dolazi sa jezgrom 8. generacije Core i9 laptop CPU, GTX 1080 Max-Q GPU i 32GB RAM-a. Za samo 300€ razlike, ta nadogradnja je fascinantna.

Dok je Alienware fokusiran na visokokvalitetni gejming, želeli bismo da jedna od ovih mašina padne u opseg od ispod 900€.

Best & Worst Laptop Brands 2019