Baterije za laptop , Kvalitetne baterije - Laptop Servis

Test baterije za laptop

Kako proveriti stanje baterije vašeg Windows 10

Opcija Izveštaj o bateriji na Windows 10 uređajima prikazuje da li je vaš izvor napajanja na izmaku snage ili i dalje ima života u njemu. Evo kako da ispratite stanje baterije vašeg laptopa.

Baterije napajaju naše najomiljenije elektronske uređaje, ali nisu namenjene da traju večno. Dobra vest je da Windows 10 laptopovi poseduju opciju pod nazivom “Izveštaj o bateriji” koja sumira stanje iste. Sa nekoliko prostih komandi, možete da generišete HTML dokument sa podacima o korišćenju baterije, istorijom kapaciteta i procenom preostalog života. Ako morate da zamenite bateriju, ovaj izveštaj će vam to reći dugo pre nego što vas baterija izda.

Generišite izveštaj o bateriji uz pomoć PowerShell-a

Izveštaj o bateriji se generiše putem Windows-ovog PowerShell-a, preinstaliranog alata za komandnu liniju kog verovatno nikada pre niste koristili. Najlakši način da mu pristupite jeste desni klik na Start ikonu i odabir Windows PowerShell (Admin) iz menija koji se pojavljuje. Možda će se pojaviti i pop-up prozor koji vas pita da li da napravi izmene na vašem uređaju; kliknite potvrdno.

Pojaviće se plavi PowerShell komandni prozor koji vam dopušta da unesete komande za automatizaciju određenih zadataka unutar Windows 10. Iskucajte ili nalepite powercfg/batteryreport/output”C:\battery-report.html” u prozor i pritisnite Enter da pokrenete komandu.

PowerShell će vam onda prikazati naziv generisanog HTML izveštaja o bateriji i prikazati gde je sačuvan na vašem uređaju. U ovom slučaju, zove se battery-report.html i sačuvan je na particiji C. Sada bezbedno možete zatvoriti PowerShell.

Pregled izveštaja o bateriji

Otvorite Windows File Explorer i particiju C. Tu ćete naći izveštaj o bateriji sačuvan kao HTML dokument. Dvaput kliknite na dokument da biste ga otvorili u željenom pretraživaču.

Izveštaj će predstaviti zdravlje vaše laptop baterije, koliko dobro radi, i koliko će još dugo trajati. Na vrhu izveštaja o bateriji videćete osnovne informacije o vašem uređaju, praćene specifikacijama baterije.

U Recent usage sekciji, obratite pažnju na informaciju o tome da li je uređaj radio na bateriji ili je bio priključen na adapter. Svako pražnjenje u protekla tri dana zabeleženo je u odeljku Battery Usage. Takođe možete dobiti kompletni izveštaj o korišćenju baterije u odeljku Usage History.

Battery capacity history odeljak prikazuje kako se kapacitet baterije menjao tokom vremena. Sa desne strane je Design Capacity, ili kako je baterija dizajnirana. Sa leve strane možete videti trenutni kapacitet punjenja vaše laptop baterije, koji će verovatno opadati tokom vremena što više budete koristili uređaj.

To nas dovodi do Battery life estimates odeljka. Sa desne strane videćete koliko bi baterija trebala da traje na osnovu dizajna kapaciteta; sa leve strane, videćete koliko dugo zapravo traje. Trenutna, konačna procena veka trajanja baterije se nalazi na dnu izveštaja. U ovom slučaju, moj uređaj će izdržati 6:02:03 prema dizajnu kapaciteta, ali će zapravo izdržati 4:52:44.

Ako vam se ne dopada šta vam govori izveštaj o bateriji, ovi jednostavni saveti vam mogu pomoći da izvučete duži vek trajanja baterije vašeg laptopa.