Izveštaj o brendu Apple: 2019

Apple i dalje pada dalje od vrha, zauzimajući 10. od 12 mesta ove godine, nakon što je prošle godine bio 7. od 10 mesta. Prošle godine, kompanija je bila suočena sa mnogo kritika zbog svojih tastatura, i iako je isporučila MacBook Air sa Retina ekranom, većina njihovih laptopa je izgledala isuviše ponavljajuće, sa malo toga čime bi se zaista mogli pohvaliti.

Međutim, fantastična tehnička podrška i posvećenost kompanije da napravi elegantne laptop računare daje nadu onima koji ostaju lojalni njegovom ekosistemu.

Glavne prednosti Apple-a

  • Najbolja tehnička podrška: Prijateljski nastrojeni, efikasni i dobro informisani agenti su retki, a Apple zna kako da osposobi svoju ekipu da impresionira.
  • Sve impresivnije performanse: Rekordna brzina SSD-a i Core i9 CPU-ovi su pomogli Apple-ovim MacBook Pro proizvodima da impresioniraju na testiranju.

Glavne mane Apple-a

  • Ostareli dizajn: Naravno, Apple je postavio standarde, ali ostaje u okviru granica koje je postavio pre nekoliko godina, sa ograničenom paletom boja, i težinama koje ostaju iste dok svi ostali oduzimaju grame.
  • Visoke cene: Apple-ovo odbijanje da napravi laptop koji je manji od 700 eura oduzima svoju tehnologiju iz ruku mnogih kupaca koji su fokusirani na budžet.
  • Nema novih trikova: MacBook Air je dobio gomilu nasleđenih karakteristika od Pro-a, ali MacBook Pro-u nedostaje prepoznavanje lica, a 12-inčni MacBook i Non-Touch Bar MacBook Pro su prošli ignorisani.

 

Najbolje ocenjeni Apple laptopovi

  • Najbolji MacBook za većinu ljudi: MacBook Air (2018)
  • Najmoćniji MacBook: Apple 15-inčni MacBook Pro (2018)

 

Recenzije (30/40)

Apple-ove poteškoće sa tastaturom se nastavljaju, a nekoliko MacBook-ova koje smo pregledali ove godine nisu toliko revolucionarni kao što smo se nadali. Kao rezultat toga, prosečan rezultat laptopa od Kupertinovog giganta ima 3,7 zvezdica, a samo jedan ima nagradu Izbora urednika. Ipak, nisu sve loše vesti za korisnike MacOS-a: Apple je konačno izdao novu verziju MacBook Air-a, donoseći dugo očekivane karakteristike svom mainstream potrošačkom notebooku. Međutim, 12-inčnom MacBooku je još uvek potrebna pažnja, a Apple nastavlja prodavati 13-inčni MacBook Pro sa zastarelim komponentama.

Za sve svoje nedostatke u laptop odeljenju, Apple ipak prodaje neke sjajne proizvode. Naoružan sa neshvatljivo brzim SSD-om, 15-inčni MacBook Pro je odličan izbor uprkos svojoj preteranoj ceni. Nudeći produktivnost klase radne stanice u mobilnom paketu, MacBook Pro ima elegantno kućište, živopisan display i dugo trajanje baterije.

 

Dizajn (10/15)

Niko ne može reći da Apple laptopovi nisu istovremeno čvrsti i elegantni. Međutim, može se reći da je dizajn postao prilično ustajao tokom godina. Pošto je postao laptop kafića i radnih prostora, Apple se suviše odomaćio u oblasti dizajna.

Izvan skraćivanja nekoliko grama i inča, kao kod 2018 MacBook Air, izgled se nije mnogo promenio. A u slučaju 13-inčnog MacBook Pro, nije se uopšte promenio. U stvari, Pro je teži od konkurencije i još uvek nudi iste dve boje, Space Gray i Silver, dok konkurentni proizvođači laptopova uvode plave, bele i ružičasto-zlatne.

Međutim, postoji razlog za termin “MacBook klon”. Proizvođači laptopova i dalje kopiraju Apple-ov ikonski izgled.

 

Podrška i garancija (18/20)

Tehnička podrška koja radi na Apple-ovim telefonskim linijama, chatu uživo i društvenim mrežama nastavlja da osvetlava obraz kompaniji, pružajući tačne odgovore na vreme, sa zabavnim i veselim stavom. Jedini zid koji smo pogodili kod usluge kompanije je bio način na koji njihova online baza znanja ne može dobro da obradi sinonime za neke upite, što otežava pronalaženje odgovora, jer ne mislite da je “webcam” isto što i “kamera”.

Nakon skoka cena za AppleCare + prošireni paket tehničke podrške u 2017. godini, Apple je zadržao svoje garancije istim kao u poslednjem periodu našeg izveštavanja. Laptop računari dolaze sa jednogodišnjom hardverskom garancijom i 90 dana telefonske podrške, a možete ih proširiti na tri godine za 220 EUR (MacBook Air i 12-inčni MacBook), 240 EUR za 13-inčni MacBook Pro i 340 EUR za 15-inčni MacBook Pro.

 

Inovacija (4/10)

Prošla godina nije bila naročito značajna za MacBook inovacije, jer je jedini korak napred bio preuređeni MacBook Air. Lepo je što je Apple konačno isporučio Retina Display, Touch ID i Force Touch trackpad za relativno pristupačnu cenu, ali ovde nema ničeg zaista uzbudljivog ili novog.

 

Vrednost i izbor (7/15)

Apple ima mali izbor laptopova, a svi počinju po visokoj ceni i samo postaju više premium. Najpristupačniji laptop koji Apple prodaje je MacBook Air, koji počinje sa 980 EUR i opremljen je čipom Core i5 Y-serije, 8GB RAM-a i 128GB SSD-om. Poseduje kvalitetan aluminijumski dizajn zajedno sa super parom zvučnika, ali njegov display je slab i njegove performanse su ispod proseka, u poređenju sa konkurencijom.

 

JOŠ: Najbolji Apple laptopovi

Korak napred od toga je 13-inčni MacBook Pro, koji počinje na 1.150€, ali može ići do 3.100€, čime dobijate Core i7, 16GB RAM-a i 2TB SSD. Ali sa tom preteranom cenom, grafičke performanse i trajanje baterije mogli su biti bolji. Jedan as u rukavu sistema je njegov SSD, koji je među najbržim ikada u laptopu. Njega je nadmašio samo njegov veliki brat, 15-inčni MacBook Pro (počevši od 2,130 €; do 6,200 €). Verzija od 15 inča je naša omiljena, jer se može pohvaliti neverovatno snažnim performansama.

Ipak, u poređenju sa bilo kojim Windows laptopom, cene Apple-a su generalno mnogo veće. Jedina zaista jedinstvena osobina koju Apple može ponuditi je macOS, kojeg mnogi korisnici jednostavno preferiraju. Voleli bismo da vidimo jedan Apple laptop u rasponu od ispod 700€, ali ne mislimo da će se to desiti.

Best & Worst Laptop Brands 2019