Izveštaj brenda LENOVO: 2019

Kako su moćni pali… Naš brend sa prvog mesta iz prošle godine pao je na peto mesto zbog nekoliko loših recenzija i nekorisne tehničke podrške. Iako je za Lenovo bila godina pauze, prodavac se opet našao u gornjoj polovini našeg rangiranja, zahvaljujući nekim inovativnim funkcijama i širokom izboru laptopova.

LTP_lede_LENOVO

Lenovo je našao svoje mesto u gejming sektoru sa Legion Y7000, pristupačnom mašinom sa elegantnim dizajnom i živopisnim displejem. I dok nas je Yoga C930 impresionirala svojom Soundbar šarkom, odsustvo ThinkPad X1 Carbon i ThinkPad X1 Yoga (oboje dostupni u junu) pogoršalo je prosečne ocene Lenovo-a ove godine.

Glavne prednosti Lenova

  • ThinkPad i Legion: Lenovo ThinkPad poslovni laptopovi i dalje nas impresioniraju, a sada Legion brend stalno proizvodi i pouzdane gejming mašine.
  • Velika vrednost i izbor: Od budžetnih Chromebook-a, preko vrhunskih 2-u-1, do zverskih radnih stanica, Lenovo nudi nešto za svakoga.

Glavne mane Lenova

  • Loša korisnička podrška: Agenti nisu bili sposobni da odgovore na naša pitanja o aplikacijama same kompanije, a njihova podrška na društvenim mrežama odgovarala je presporo.
  • Nestalni kvalitet: Ne može se poreći izvrsnost Thinkpad laptopova, ali neki od notebook-ova koje smo pregledali ove godine nisu imali dobru ocenu.

Najbolje ocenjeni Lenovo laptopovi

  • Najbolji gejming: Lenovo Legion Y7000
  • Najbolji 2-in-1: Lenovo Yoga C930
  • Najbolji budžetni laptop: Lenovo Flex 6 11

LTP_BWB_19-indiv_LENOVO

 

Recenzije (29/40)

Ocene kompanije Lenovo drastično su pale ove godine. Pad se može pripisati višestrukim recenzijama od 2,5 zvezdice i odsustvu nekih top modela (X1 Carbon i X1 Yoga), koji će biti ubačeni kasnije ove godine. Bez pouzdanih mašina koje bi povećale rezultate kompanije Lenovo, kompanija je u proseku imala ocenu laptopova od samo 3,5 zvezdice, što je manje od prošlogodišnjih 3,8 zvezdica. Međutim, nisu sve loše vesti za Lenovo: ThinkPad-ovi i dalje impresioniraju, a Lenovo ima neke vrhunske gejming uređaje i opcije srednjeg ranga u ponudi.

legion-y7000

U stvari, jedan od malo dobitnika nagrade Izbora urednika za kompaniju Lenovo, ove godine je gejming laptop. Legion Y7000 od 980€ ima odličnu vrednost, zahvaljujući tankom aluminijumskom kućištu, živopisnom displeju i jakim ukupnim performansama. Za svakodnevnog potrošača, Yoga C930 je sveukupno dobra mašina i jedan od naših omiljenih konvertibilnih laptopova. Lep dodatak Lenovo katalogu je zver X1 Extreme, iako korisnici poslovnih laptopova možda žele čekati osveženi X1 Carbon.

 

Dizajn (12/15)

Lenovo zvanično ima dva izgleda: poslovni formalni i poslovni opušteni. Prvo, opušteni. Sa modelima Legion Y740, Y730 i Y7000, kompanija je uspešno razvila gejming laptopove koji se lako mogu naći na sastanku u kancelariji – pod uslovom da isključite prilagodljivo osvetljenje tastature. Yoga modeli, kao što je C630, i dalje oduševljavaju publiku, tako da je Lenovo proširio dizajn na Chromebook C630. Yoga Book C930 je jedan od najtanjih laptopova godine, debljine 0,4 inča. ThinkPad modeli kao što su X1 Extreme i X380 pripadaju poslovno-formalnim modelima, isporučujući suptilnu lepotu i snagu vojnog standarda.

lenovo yoga book c930 e ink

Naši recenzenti su naišli na nekoliko problema vezanih za kvalitet izrade, kada su rukovali Lenovo laptopovima iz srednjeg ranga i sa budžetnim laptopovima. U slučajevima kao što je V330, poklopac je bio “alarmantan”, dok je IdeaPad 530s “klimao kada smo pritisnuli levo od touchpad-a.” Takođe smo naišli na poteškoće kada smo vadili olovku iz 500e Chromebook-a. A “u režimu tableta, gornja i donja strana [Flex 6 11] kućišta se ne poklapaju dobro, uzrokujući prazninu.”

 

Podrška i garancija (11/20)

Najbolja podrška i pomoć koju Lenovo pruža nije od agenata, već od online baza podataka i mobilnih aplikacija. Ako probate pozvati njihove telefonske agente ili društvene mreže, dobićete puno ničega: nisu odgovorili na sva tri pitanja koja smo postavili preko telefona, a njihovi online agenti su bili veoma spori u reagovanju.

Lenovo laptopovi uključuju ili 12 ili 36 meseci garancije za hardver, u zavisnosti od jedinice, pri čemu je prvo standard u industriji, a drugo je mnogo više vremena nego što drugi uključe besplatno. Zaštita od slučajnog oštećenja dodatno košta.

 

Inovacija (9/10)

Lenovo zaslužuje pohvale što je svoj Yoga Book C930 učinio praktičnijim dodavanjem E Ink displeja. Ta mašina je i dalje zapanjujuće laka, sa težinom od 0,7 kilograma, i ima koristi od precizne olovke. Ipak, karakteristika “knock-to-open” je varljiva.

Impresionirao nas je Lenovo Yoga C930, kod kog je ubačen Dolby Atmos soundbar pravo u šarku. Ovaj laptop takođe ima aktivnu olovku sa ugrađenim držačem i zatvarač kamere. Drugi istaknuti modeli kompanije Lenovo su ThinkPad X1 Carbon, koji je sada najlakši komercijalni 14-inčni laptop na svetu.

Ono što je iza ćoška izgleda neverovatno. Kompanija Lenovo je predstavila prvi sklopivi računar na svetu, koji će biti deo porodice ThinkPad X1. 13-inčni OLED displej ove mašine može da se savija u više režima, a računar podržava unos olovkom. Uređaj će biti pušten u prodaju 2020. godine

 

Vrednost i izbor (15/15)

Lenovo ima ogroman izbor laptopova koji upadaju u različite kategorije, zadovoljavajući gotovo svaku potrebu. Što se tiče budžetnih, imate sisteme kao što je IdeaPad 130s, koji počinje sa 180€, zajedno sa Flex 6 11 (260€) i 500e Chromebook (280€). Glavne opcije srednje klase uključuju Ideapad 530S (625€), Yoga 730 13 (630€) i Flex 15 (640€). Ako želite nešto više premium, tu je Yoga C930 (1000€), koji obezbeđuje bolje performanse. Lenovo se čak može pohvaliti premium Chromebook-om, Yoga Chromebook C630 (560€).

 

JOŠ: Najbolji Lenovo laptopovi

Pored toga, kompanija nudi veliki broj gejming laptopova, uključujući Legion Y530 (715€), Legion Y7000 (735€) i 17-inčni Legion Y740 (2220€) sa Core i7 procesorom i moćnim Nvidia RTX 2080 Max-Q GPU-om.

Profesionalci u pokretu bi trebalo da pogledaju ThinkPad L380 (695€), kao i tanak powerhouse koji je ThinkPad X1 Extreme (2630€). Ako vam je potreban tanki i lagani sistem, ne tražite dalje od laptopova iz serije ThinkPad T, kao što je T490 od 1.5kg (počinje od 750€) ili T580 od 1.9kg (počinje od 700€). Nije dovoljno tanak za tebe? Onda pogledajte X1 Carbon sa svojom prelakom šasijom od karbonskih vlakana od 1kg. Nemojmo zaboraviti ni ThinkPad P1 (2860€) i njegovu divlju snagu zahvaljujući monstruoznom Intel Xeon-2176M CPU, NvidiaQ 1000 GPU i kućištem od 1.8kg testiranim prema vojnim standardima.

LTP_BWB_2019-main-scorecard