Izveštaj brenda ASUS: 2019

Asus: Izveštaj o brendu u 2019

Kao što kažu, sreća prati hrabre. Asus je ove godine dospeo na drugo mesto, zahvaljujući inovacijama koje je uveo, uključujući ScreenPad i ErgoLift šarke. Dizajn Asus laptop računara nastavlja da impresionira i kompanija nudi širok izbor proizvoda.

LTP_lede_ASUS

Asus nas je iznenadio sa ZenBook Pro 15, prvim laptopom sa ScreenPad-om, ili touchpad-om koji služi kao sekundarni ekran. Ali, kao i prošle godine, kompanija je izgubila bodove na tehničkoj podršci, jer neki njeni agenti nisu mogli ponuditi pomoć.

Glavne prednosti Asus-a

  • Inovativne karakteristike: Između ScreenPad-a (touchpad-a koji služi kao sekundarni ekran) i ErgoLift-šarke, Asus je ove godine preduzeo ozbiljne rizike i pokupio nagrade.
  • Prelep dizajn: Asus ozbiljno razmišlja o dizajnu svakog svog laptopa.

Glavne slabosti Asus-a

  • Podrška i garancija: Asusova podrška još jednom je omanula. Tim za podršku s kojim smo razgovarali preko telefona imao je poteškoća u odgovaranju na naša pitanja i kompanija (još) ne nudi nikakve proširene programe garancije.
  • Malo istaknutih laptopova: Iako nam se svidela većina Asus laptopova koje smo pregledali ove godine, samo jedan dobio je 4.5 zvezdica i nagradu Izbor urednika.

Najbolje ocenjeni Asus laptopovi

  • Najbolji gejming: Asus ROG Strix Hero II
  • Najbolji za studente: Asus ZenBook UX333FA
  • Najbolji budžetni laptop: Asus Chromebook C523NA

LTP_BWB_19-indiv_ASUS

 

Recenzije (31/40)

Asus nudi odlične laptop računare u širokom spektru kategorija, od pristupačnih Chromebook-ova do premium gejming laptopova. Prosečan Asus laptop je postigao solidnih 3.8 od 5 zvezdica, a samo dva uređaja koja smo pregledali ove godine zaradili su ispod 3.5. Te visoke ocene rezultat su zapanjujućih dizajnova i razumnih cena po kojima je Asus poznat. Ali koliko god volimo Asusovu najnoviju ponudu laptopova, samo je jedan dobio nagradu Izbor urednika.

asus-rog-strix-hero-ll

Jedan Asus laptop koji je vredan te nagrade, ROG Strix Hero II od 4.5 zvezdica, ima upečatljiv dizajn sa tamnom aluminijumskom površinom koja je istaknuta sjajnom RGB svetlosnom trakom. Gejmeri će takođe ceniti 144-Hz panel kod Strix Hero II i GeForce GTX 1060 GPU. ZenBook 13 UX333FA od 760€ je još jedan istaknuti laptop koji ima izvanredno trajanje baterije, zajedno sa kompaktnim dizajnom i jakim performansama. Još pristupačnija opcija je VivoBook S15 od 620€, koji dolazi u raznovrsnim bojama.

 

Dizajn (14/15)

Asus je kao modna kuća po tome što nudi različite dizajne u svakom trenutku. ZenBooks, kao što su ZenBook S UX391UA, ZenBook Pro i ZenBook 13 UX333FA, su klasični izgled kompanije, zajedno sa koncentričnim krugovima koji su blago urezani u aluminijumski poklopac. I dok su Chromebook C523NA i VivoBook Flip 14 opisani kao „prilično mlaki“, VivoBook S15 je oduševio svojim predivnim kućištem Firmament Green, koje je i metalno i plastično.

asus-tuf-gaming-fx705_3401151552680633

Gejming laptopovi, kao što je TUF Gaming FX705 i FX504, ono su gde Asus postaje avangardan sa nekim svojim neobičnim dizajnovima, uključujući i veliki, stilizovani X. Zephyrus (ROG Zephyrus S) linija laptopa je prefinjenija, nudeći metalni poklopac od dve nijanse sa izduvnim ventilom koji ostaje skriven dok ne otvorite sistem. Neki laptopovi, kao što je ROG Strix Scar II, su malo polarizovani uprkos spoljašnjosti Zephyrus-a, zahvaljujući maskirnoj unutrašnjosti.

 

Podrška i garancija (14/20)

Asus-ova online tehnička podrška (na društvenim mrežama i live chatu) pokazala se kao pouzdan put za pronalaženje tačnih odgovora na naša pitanja. Nažalost, članovi Asus tima s kojima smo razgovarali preko telefona nisu bili dobro upoznati sa vlastitim aplikacijama pa su nas stalno slali u pogrešnom smeru.

Asus nudi standardnu jednogodišnju garanciju za svoje laptopove, što ponekad uključuje zaštitu od slučajnih oštećenja, u zavisnosti od vašeg laptopa. Ne nudi produžene programe garancije (možda će se to promeniti krajem ove godine), ali jedna od prednosti je što možete nadograditi memoriju ili skladište bez poništenja garancije.

 

Inovacija (10/10)

Kada je u pitanju inovacija, Asus je najagresivniji brend. Kompanija je rizikovala sa ScreenPad-om na Asus ZenBook Pro 15 i to se isplatilo. Ovaj LCD je touchpad, kontroler muzičkog plejera, traka sa alatkama i sekundarni displej, sve u jednom. A poboljšani ScreenPad Plus uskoro dolazi na više laptopova.

Asus je takođe eksperimentisao sa laptopovima sa dva ekrana sa svojim Project Precog, koji će ove godine ući na tržište. Novi ZenBook S13 (UX392FN), koji je sada izašao, najtanji je laptop sa diskretnom grafikom na tržištu.

Asus takođe ima ozbiljnu igru, o čemu svedoči ROG Mothership. Ova gejming oprema je “reinventovala” zamenu desktop računara sa ozbiljnom snagom i odvojivom tastaturom.

 

Vrednost i izbor (14/15)

Asus ima širok izbor laptopova, ali postoje neke praznine. Za 190€ možete dobiti Asus Chromebook C523NA, koji ima oštar displej i solidne performanse uredno ušuškane u aluminijumsko kućište. Tu je i robusni Chromebook C202SA dostupan za 195€. Niste fan Chromebook-a? VivoBook L203MA (220€) radi na Windows 10. Korak napred od toga je VivoBook Flip 14 (400€); ova mašina nije nužno bila hit, ali smo uživali u njenom stilskom 2-u-1 dizajnu i olovci. VivoBook S15 od 620€ je zaradio 4 zvezdice zahvaljujući šarenom kućištu i dobrim performansama.

 

JOŠ: Najbolji Asus laptopovi

Kompanija ulazi na premium teritoriju sa ZenBook 13 UX333FA, koji nudi jak Core i5 procesor i odličan životni vek baterije, a sve to po razumnoj ceni od 760€. Ako ste veliki potrošač, razmislite o ZenBook Pro 15 (1100€), koji vam pruža Core i9, GTX 1050 Ti i predivni 4K displej. Ta mašina takođe poseduje touchpad sa LCD ekranom koji funkcioniše kao sekundarni ekran koji se može prilagoditi.

Asus ima visokokvalitetnu liniju gejming laptopova, počevši sa ulaznim Tuf Gaming FX504 (600€), ROG Strix Scar II (1500€) i ROG Zephyrus S (1250€), koje smo hvalili zbog njihovog jakog ukupnog performansa. A sa osveženim ROG G703 (3600€), kompanija je ušla čak u premium gejming scenu.

LTP_BWB_2019-main-scorecard