prosuta kafa na laptop

Prosuta tečnost na laptop

Prosuta tečnost na laptopu sve radi osim tastature : …

Takav kvar je dosta čest i rešava se u većini slučajeva samo zamenom nove tastatute. Takodje treba obratiti pažnju na matičnu ploču i da li je voda došla u kontakt sa matičnom pločom. Ukoliko je i matična ploča došla u kontakt sa vodom a laptop i dalje radi treba ga isključiti i uraditi detaljno čišćenja matične ploče od tečnosti kako bi izbegli dalje kvarove na matičnoj ploči. Napominjemo da voda-tečnost-alkohol kada dodje u kontakt sa matičnom pločom, prouzrokuje totalnu štetu na matičnoj ploči u roku od 48 časova.

Laptop se ne pali mrtav: čišćenje matične ploče posle kontakta sa vodom, kafom, sokom, alkoholom…

Čišćenje matične ploče podrazumeva da se izvadi cela matična ploča iz laptopa. Sa matične ploče treba skinuti sve dodatne delove. Celu matičnu ploču potopljenu u hidrogen i elektro-razredjivač na bazi nitra treba staviti u ultrazvučnu kadicu oko pola sata. Četkicom precizno treba odstraniti, pod lupom, sve deliće oksida koje je napravila tečnost. Očišćenu ploču vratiti u hidromasažnu kadicu još 10 minuta sa elektro-razredjivačem i gelom za zaštitu širenja korozije. Sačekati da se matična ploča osuši. Posle sušenja treba uraditi dijagnostiku matične ploče i ukoliko ona nije ispravna popraviti je i lakirati celu zaštitnim lakom.

Pažnja: svi laptop servisi se reklamiraju da rade čišćenje matičnih ploča, ali zapravo ni sami ne znaju da je čišćenje matične ploče kompleksan posao koji zahteva specijalnu hemiju i aparaturu za čišćenje, pa samo tu ploču  97% alkoholom malo očiste i naplate vam nešto sitno i kažu da radi, ili uopšte ne proradi. Ali, što bi naš narod rekao: „Drži vodu dok majstori odu“. Vaš laptop radi, ali se posle nekoliko dana opet ugasi ili vam se dešavaju neke čudne stvari. To je razlog sto ploča nije očišćena kako treba i nije zaštićena, pa se oksid širi vremenom i pravi razne kvarove. Odlaskom kasnije u servis, majstor koji je čistio može samo da vam da dijagnostiku da nešto nije kako treba sa matičnom pločom. Ne pomišlja da je čisti, jer je to već uradio. A laptop i dalje ne radi. Nažalost, ta matična ploča nije više popravljiva.  Vi se pitate zašto, pa odete kod drugog majstora i opet gubite vreme i ništa.

Zašto ne treba popravljati matičnu ploču posle 48 sati?

Matična ploča koja je došla u dodir sa nekom tečnošću, a prošlo je više od 48 sati ili 2 dana, se sa elektroničke strane smatra nepopravljivom. Kada voda dođe u dodir sa bakrom, od koga su napravljeni svi vodovi na matičnoj ploči, dolazi do hemijskog procesa i na bakru se formira oksid zelene boje koji pravi kratke spojeve i izaziva kvarove. Taj proces traje oko 48 sati i ukoliko se ne sanira šteta i napravi zaštita, on se samo povećava i konstantno raste. Jedno čišćenje matične ploče je dosta zahtevnije od same popravke matične ploče. Kod popravke matične ploče možete da zaboravite neki kvar i matična ploča neće raditi. Ukoliko kod čišćenja zaboravite neki deo da očistite matična ploča će raditi. Međutim , posle nekoliko dana će se verovatno pokvariti, jer će oksid da napravi štetu na matičnoj ploči.

Cena čišćenja se kreće između 6000 dinara i 8000 dinara, zavisno od oštećenja na ploči. Treba uzeti u obzir da samo 1L hemijskog rastvora elektro-razređivača i hidrogena košta oko 5000 dinara, plus gel-sprej za lakiranje. Servisi koji ovu uslugu izvrše za manje od 5000 dinara nisu izvršili čišćenje kako bi trebalo i budite sigurni da kroz određeno vreme laptop neće raditi kako treba. Servis matične ploče je stručan posao i poverite sigurnoj firmi za popravku laptopova.

 • Prosulo mi se malo vode po tastaturi ali kada sam ga pocela koristiti slova na tastaturi nisu sva funkcionisala. Molim vas za savet kako da se ovo sredi? Hvala unapred

 • Meni se prosula voda po lap topu i zanima me koliko bi kostala popravka i koliko dana bu trebalo nece da se upali .

 • Prosuo sam pivo na laptop i radio je normalno sve do pre 2 dana. Sta mogu da uradim sada, da li da ga donesem na pregled ili?

     • Video sam da imate besplatnu kurirsku sluzbu da li mozete da dodjete u Kneza milosa 33 stan 2 na interfonu pise Jeremic.

     • Ukoliko zelite besplatnu kurirsku sluzbu, uredno sa svim trazenim podacima popunite kontakt formular laptopservis/kontakt/ i kurir ce doci za sat vremena kod vas od kada popunite formular.