Telegraf

Pregrevanje laptopa – očistite vaš laptop na vreme.

Ne dozvolite da se vaš laptop pregreje i pokvari.

Kako izgleda rashladni sistem jednog laptopa?

Kako toplota utiče na rad laptopa i zašto je potrebno čistiti laptop jednom godišnje.

Rashladni sistem u laptopu čine dve komponente: pasivni hladnjak – heat sink i aktivni kuler ili ventilator. To su dve stvari bez kojih laptop ne bi mogao da radi. Posle odredjenog vremena na samom heat sink – hladnjaku se vremenom nagomilava prašina i kuler-ventilator nije u mogućnosti da rashladi hladnjak koji se zagreva od procesora i grafičke kartice laptopa. U početku to se ne primećuje ali vremenom dolazi do sve češćeg paljenja ventilatora – kulera i sve većeg zagrevanja unutar laptopa. Izmedju samog heat sink – hladnjaka i procesora se nalazi specijalna termalna pasta velike temperaturne provodljivosti, dok izmedju grafičke kartice i heat sink – hladnjaka se nalazi specijalna termalna gumica velike temperaturne provodljivosti kako bi se ostvario kontakt izmedju čipa i heat sink -bakarnog hladnjaka. Heat sink – hladnjak je napravljen od bakra koji je najbolji provodnik temperature. Heat sink se pravi najčešče u obliku cevčica koje su ispunjene freonom. Ovaj način hladjenja laptopa se primenjuje u svim brendovima laptopova: Apple, Toshiba, MSI, Lenovo, Asus, Acer, Dell, Samsung, IBM, Gericom, Medion, MI, HP i mnogim drugim brendovima laptopova.

Kakve su posledice pregrevanja laptopa?

  1. Laptop se gasi posle odredjenog vremena korišćenja.
  2. Laptop upali lampice ali na ekranu nema sliku.
  3. Najgori kvar je da je laptop mrtav i neće da se upali.

Kakva je procedura da se očisti laptop od prašine?

Za čišćenje laptopa je potrebno imati odredjen alat za otvaranje laptopa i potrebno je ceo laptop otvoriti kako bi došli do delova gde se nalazi procesor, grafička kartica i hladnjak laptopa. Antistatik četkicom ili komresovanim vazduhom treba ukloniti svu prašinu sa matične ploče i njenih ostalih delova. Ceo rashladni sistem heat-sink i kuler treba očistiti četkicom i kompresovanim vazduhom.

Najbitniji deo je da se očisti heat sink bakarni deo od termalne paste koja se nalazi na njemu i da se postojeća termalna pasta i termalna gumica koja je na delu gde se nalazi grafička kartica zamene novom termalnom pastom i novom termalnom gumicom iste temperaturne provodljivosti. Napomena: proizvodjači  laptopova koriste najbolju termalnu pastu i najbolju termalnu gumicu velike temperaturne provodljivosti koja je 11.2 W/m-℃, jedina termalna pasta na svetu koja zadovoljava te kriterijume je Prolimatech PK1.  Pažnja: zamena termalne paste i termalnih gumica slabije temperaturne provodljivosti od propisane će učiniti to da se vaš laptop posle čišćenja pregreva još više nego sto je to bio slučaj pre čišćenja, pa treba obratiti pažnju na kvalitet termalne paste i termalne gumice koju servisi stavljaju u laptopove prilikom čišćenja laptopa. Iz tog razloga mi savetujemo da se to radi samo u autorizovanim servisima koji su specijalizovani za popravku laptopova.

Koja je cena čišćenja laptopa od prašine sa zamenom termalne paste i termalnih gumica?

Cena čišćenja laptopa Toshiba, Dell, Asus, Acer, Lenovo, Samsung, HP, MSI, Medion, MI, IBM  sa zamenom termalne paste i termalnih  gumica je 950 RSD.

LAPTOP SERVIS – https://www.laptopservis.rs

Cenovnik čišćenja Apple laptopova i Apple iMac uredjaja sa zamenom termalne paste i termalnih gumica:

Statistika je pokazala da čišćenjem laptopa jednom godišnje se produžava životni vek jednog laptopa.