Kako da postavite Google kao početnu stranicu pretraživača

Ako želite da započnete svaki novi dan pogledom na Google, evo kako da Google.com podesite kao početnu stranu u svakom pretraživaču, i na telefonu i računaru.

How to Make Google Your HomepageGoogle je postao nešto slično kartoteki moderne biblioteke iz Aleksandrije. Kako drugačije možete da imate 4.5 milijardi stranica koje sumiraju skoro čitavo ljudsko znanje? Ako želite da započnete svaki novi dan pogledom na Google, evo kako da Google.com podesite kao početnu stranu u svakom pretraživaču, i na telefonu i računaru.

 

 

Google Chrome

Google ChromeOmnibox/URL bar u Chrome-u je takođe polje za pretragu, i izbaciće rezultate sa Google-a; samo počnite da kucajte. Ali ako želite da pretraživač i nove kartice otvaraju Google.com, idite na gornji desni ugao pretraživača, odaberite meni sa tri tačkice () > Settings > Appearance. Čekirajte polje “Show Home Button,” a zatim i kutiju pored polja za tekst. Ukucajte www.google.comu polje za tekst, a zatim zatvorite i otvorite pretraživač da vidite novu početnu stranicu.

 

 

Microsoft Edge

Microsoft EdgeU Microsoft Edge pretraživaču, kliknite na meni sa tri tačkice u gornjem desnom uglu (), odaberite Settings, i pronađite “Open Microsoft Edge with” padajući meni. Odaberite “A specific page or pages” iz menija i ukucajte http://www.google.com u polje za tekst ispod. Kliknite na Save dugme i nova stranica će biti kreirana. Tu takođe možete odabrati da se Edge otvara sa dve kartice, kao što su Google i PCMag.com, na primer. Samo pritisnite “Add new page” i ukucajte vaš drugi izbor. Zatorite i otvorite pretraživač da vidite novu početnu stranicu.

 

 

Internet Explorer

Kliknite na malu ikonicu zupčanika () na gornjem desnom uglu meni-bara, a zatim kliknite Internet Options. Pod General tab možete da dodate novu početnu stranicu u polje za tekst na vrhu prozora. Obrišite šta god tu pisalo i zamenite sa http://www.google.com, zatim kliknite na OK. Kao kod Edge-a, takođe postoji opcija da IE otvori dve nove kartice; sve druge sajtove kucajte na odvojenim linijama. Zatvorite pretraživač i otvorite ga opet da vidite novu početnu stranicu.

 

Firefox

Otvorite Firefox i idite na Google.com, zatim kliknite i prevucite karticu na Home dugme u meni-baru. Kliknite na Yes na sledećem pitanju i nova početna stranica biće podešena.

Takođe možete podesiti početnu stranicu tako što ćete kliknuti na  hamburger meni () u gornjem desnom uglu i odabrati Options > Home. Pod “Homepage and new windows” sekcijom, odaberite Custom URLs u padajućem meniju i  ukucajte http://www.google.com u polju ispod da biste ga podesili kao početnu stranicu.

 

 

Safari

Na meni-baru na vrhu Mac ekrana, odaberite Safari > Preferences > General. U Homepage sekciji, ukucajte www.google.com  u polju za tekst i pritisnite Enter.

 

 

Android

Ako koristite Android telefon, velike su šanse da imate Chrome aplikaciju. Da biste promenili početnu stranicu na telefonu, idite na More > Settings > Homepage > Open this page. Zatim ukucajte http://www.google.com u polje za tekst i pritisnite Save.

U Firefox-u za Android, idite na More > Settings > General > Home > Set a Homepage > Custom, a zatim ukucajte http://www.google.com u polje za tekst.

 

 

Apple iOS

Apple-ov iPhone nije kompatibilan sa početnim stranama, bez obzira na to da li koristite Safari ili drugi pretraživač kao što je Chrome. Umesto toga, možete kreirati prečice. Koristite Safari da odete na Google.com. Na dnu ekrana, pritisnite ikonicu sa strelicom koja izlazi sa ekrana. Odaberite Add to Home Screen, koji će dodati ikonicu na vaš iOS Home Screen. Kliknite ga kada god vam je potreban brzi pristup Google.com sajtu.

 

Ovo je direktan link kako da postavite Google na početnu stranicu pretraživača:

https://www.google.com/intl/en/homepage/hp-chrome.html