mac tehnicar

Laptop se pali ali nema sliku

Uzrok zbog čega nastaje ovakav kvar je začepljen sistem za hladjenje koji dovodi do velikog pregrevanja grafičkog čipa i procesora na maticnoj ploči i kvara na grafičkom čipu posle odredjenog vremena. Da bi se sprečio ovaj problem potrebno je na svakih 6 do 8 meseci čistiti laptop i sistem za hladjenje a na svake 2 godine promeniti nov sistem za hladnjenje ( hladnjak laptopa ), i kuler ventilator ako se čuje zujanje iz njega.

Hladnjak laptopa je napravljen od bakarne cevcice koja prenosi toplotu sa jednog  mesta gde struji vazduh, od kulera ventilatora do drugog mesta gde se nalazi procesor i grafički čip. Ta cevcica je punjena gasom ili tečnim gelom na bazi freona  i uz redovno čišćenje ona je predvidjena da traje oko 2 godine. Ako uzmemo u obzir da 99% korisnika u prve dve godine ne pomisljaju da odnesu laptop na čišćenje ili bilo kakav preventivni pregled hladnjak za to vreme radi u lošim uslovima začepljen od sitne prašine, i on se za to vreme potroši pa se za 50% smanji njegova provodljivost. Kada se smanji njegova provodljivost smanji se i prenos hladjenja od kulera do čipova i tada nastaje kvar na jednom od čipova a najčešće na grafičkom čipu.

Simptomi neispravne grafičke kartice u laptopu:

Pali se laptop, nekada svetle lempice nekada ne ali slike nema na ekranu, ili se dešava da se pali laptop a slika je u nekim crticama razlivenim bojama ili kockicama.

Laptop se pali sve radi ali kada se pokrene neka igrica ili neki zahtevniji program zamrzne se slika.

Laptop se pali ali kada ga uzmete u ruke oli ga pomerite sa stola pri fizičkom pomeranju zamrzne sliku.

Retko ali se dešava – kada hoćete da upalite vaš laptop on je mrtav pokazuje samo lampicu za punjenje ali se ne pali.

 • Imam windows 7 i juce je radio sve super. Danas sam ga upalio i nije hteo da se pokrene. Onda sam uso u safe mod i vratio vreme. Pokrenuo se program odmah sam skenirao racunar sa Avastom i restartovao i posle opet nije hteo da se pokrene. Trazio sam safe mod ali uopste nece da mi se prikaze ta tabela nego se odmah pokrece windows… sta da radim. Nemogu da donesem ninakakav servis zbog Korone.

 • HP Pavilion 2000 imao instaliran Windows 7. Sve radilo. Kad sam hteo da instaliram operativni W 2007 ekran se zatamneo. Pre toga sam imao poruku da treba da zamenim bateriju. Da li je pregrejan onaj čip za ekran, prljavština ili …….?

 • Poštovani,

  interesuje me popravka starijeg modela. Po uključivanju, ne pojavljuje se slika na ekranu, a za otprilike pola minuta sledi reset i tako stalno.

  Hard disk je ispravan (isprobano na drugom računaru), kao i memorija. Baterija zamenjena ove godine.

  U pitanju je laptop Fujitsu Siemens Pi 2550.

  Unapred hvala.

  Pozdrav,
  Miroslav